Psychotherapie kinderen
Psychotherapie bij kinderen kan bestaan uit het voeren van gesprekken, maar ook speltherapie kan doorgevoerd worden. Speltherapie is een vorm van psychotherapie bij kinderen, waarbij het spel als middel wordt gebruikt. Speltherapie helpt het kind om een relatie op te bouwen met de therapeut.
Via speltherapie kunnen gedachten, gevoelens en wensen tot uiting worden gebracht. Er kan ook geëxperimenteerd worden met het uiten van bepaald gedrag. Nieuwe inzichten en vaardigheden worden spelenderwijs aangeleerd en geïntegreerd in het binnenste van het kind, die het kind dan meeneemt naar het echte leven.
Soms zit een kind niet lekker in zijn vel. Dit kan door gedragsverandering worden opgemerkt. Het kind gaat zich terugtrekken of drukker gedrag stellen, meer heftig reageren. De schoolresultaten kunnen achteruit gaan. Soms worden intense emoties geuit.
Kinderen kunnen hun emotionele problemen uiten onder vorm van lichamelijke klachten als buikpijn, hoofdpijn of bedplassen. Wanneer een kind zich psychisch niet lekker voelt, kan dat de ontwikkeling en het functioneren belemmeren.
Therapie bij kinderen kan waardevol zijn bij:
Traumatische ervaringen
- Verlies van een dicht persoon
- Slachtoffer van mishandeling of getuige van mishandeling
- Confrontatie met echtscheiding en gemis aan contact met de ouder
Emotionele problemen
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- Problemen om zich te hechten
- Laag zelfbeeld
- Moeilijkheden met het uiten van gevoelens als verdriet
Sociale problemen
- Moeilijkheden om zichzelf te verdedigen, tekort aan assertiviteit
- Moeilijkheden om relaties op te bouwen met leeftijdsgenootjes
- Moeilijkheden om op een gepaste manier om te gaan met volwassenen