Contact

PsychO2
Prins Albertstraat 49
8800 Roeselare
051 69 57 66
info@psycho2.be

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een psycholoog/therapeut en een psychiater?
Een psychiater heeft een opleiding tot arts gevolgd en heeft zich daarna gespecialiseerd in de psychiatrie. Hij/zij kan gesprekken voeren en medicatie voorschrijven. Vaak heeft de psychiater ook een therapeutische opleiding gevolgd.

Een psycholoog heeft (klinische) psychologie gestudeerd en een therapeut volgde een therapeutische opleiding. Beiden helpen cliƫnten door middel van therapie (onder de vorm van gesprekken, respectievelijk dramatherapie). Een psycholoog en een therapeut schrijven geen medicatie voor.
Heb ik voor het volgen van een therapeutische sessie een verwijzing van een arts nodig?
U heeft geen verwijzing van een arts nodig, waardoor u zelf contact kan opnemen voor een afspraak.
Zijn de consultaties vertrouwelijk?
Ja, wij zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Alles wat u vertelt, blijft vertrouwelijk. Het geven van informatie aan derden kan uitsluitend wanneer u hiervoor expliciet de toestemming hebt gegeven. Onderling overleg is wel mogelijk en zinvol, maar dit gebeurt alleen mits uw toestemming.
Wat moet ik verwachten van een eerste gesprek bij een therapeut/psycholoog/psychiater?
Het eerste gesprek is eerder een kennismaking waarbij je de ruimte krijgt om je verhaal te doen en je hulpvraag te formuleren. Samen met de therapeut wordt reeds stilgestaan bij de te volgen weg om tot herstel te komen.
Hoe lang duurt therapie?
Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, het hangt van verschillende factoren af: "Is de situatie tijdelijk?" "Hoe gemotiveerd bent u om rond het probleem te werken", "In welke mate gelooft u er in dat therapie u vooruit kan helpen?", etc ...
Ik kreeg bij mijn psychiater of huisarts medicamenteuze ondersteuning ...
De combinatie van therapie en medicatie vormt vaak de kortste weg naar herstel. Het gebeurt vaak dat de medicatie slechts tijdelijk dient te worden genomen, tot het effect van de therapie duidelijk wordt.

Bij het nemen van medicatie is het normaal dat er in de eerste week bijwerkingen kunnen optreden. Na een paar dagen, nemen deze af. Nadien start de effectieve werking van de medicatie. Na 2 tot 3 weken wordt het effect van de medicatie vaak duidelijk gevoeld.

Merkt u geen tot amper effect van de medicatie of blijken eventuele bijwerkingen aan te houden, neem dan best contact op met uw behandelende arts. Dit kan vlot gebeuren. Hierbij wordt bijvoorbeeld de dosis aangepast of andere medicatie voorgeschreven.

Contact

PsychO2
Prins Albertstraat 49
8800 Roeselare
051 69 57 66
info@psycho2.be

De site maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren. Door op akkoord te klikken of verder te surfen, verklaart u zich akkoord met onze privavyverklaring en ons cookiebeleid. Meer info Akkoord