Contact

PsychO2
Prins Albertstraat 49
8800 Roeselare
051 69 57 66
info@psycho2.be

Psychodiagnostiek kinderen


Psychodiagnostisch onderzoek bij kinderen wordt uitgevoerd bij onderzoek naar een ontwikkelingsstoornis, zoals AD(H)D (aandacht- en concentratiestoornis) en ASS (autisme).

Intelligentieonderzoek op zich kan waardevol zijn bij het bepalen van de studiekeuze of bij het maken van de schoolkeuze. Mentale achterstand of hoogbegaafdheid kan worden geƫxploreerd. Soms wordt intelligentieonderzoek vereist voor het opstarten van logopedische training.

Voor intelligentieonderzoek wordt tussen de 2,5 en de 6 jaar gebruik gemaakt van de WPPSI-IV en tussen de 6 en 16 jaar wordt gebruik gemaakt van de WISC-V.

Voor een diagnose van AD(H)D en/of ASS wordt ook specifiek testmateriaal gebruikt (ADOS, Tea-Ch, Bourdon Vos, vragenlijsten).

Ook schoolobservaties en communicatie met het lerarenkorps of directie kunnen waardevolle informatie opleveren.

Het aantonen van een ontwikkelingsstoornis kan een verklaring bieden voor eventuele gedragsproblemen bij het kind en kan ook een verklaring bieden voor eventuele leermoeilijkheden. Bij bevestiging van de diagnose van AD(H)D kan farmacotherapie erg waardevol zijn, naast psychotherapeutische begeleiding. De studieresultaten kunnen op korte termijn gevoelig verbeteren. Het welzijn van het kind en de jongere neemt vaak gevoelig toe als de schoolresultaten verbeteren. Het watervalsysteem kan worden vermeden.

ADHD en ASS komen soms samen voor, waardoor beide condities kunnen worden onderzocht.

Naast onderzoek van AD(H)D en ASS, kan ook diagnostiek van Gilles de la Tourette worden doorgevoerd. Gilles de la Tourette is een ticstoornis waarvan de diagnose vaak wordt gemist. Er kunnen tics zijn in de aangezichtsregio en soms worden oncontroleerbare geluidjes geproduceerd. Gilles de la Tourette kan soms samengaan met AD(H)D en/of ASS.

Contact

PsychO2
Prins Albertstraat 49
8800 Roeselare
051 69 57 66
info@psycho2.be

De site maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren. Door op akkoord te klikken of verder te surfen, verklaart u zich akkoord met onze privavyverklaring en ons cookiebeleid. Meer info Akkoord