Psychodiagnostiek volwassenen
Psychodiagnostiek kan op eigen vraag gebeuren, maar ook op vraag van een hulpverlener die doorverwijst. Bij het psychodiagnostisch onderzoek in PsychO2, worden steeds minstens twee teamleden betrokken. De visie van de teamleden wordt daarna intern besproken, waarna een advies wordt uitgebracht.
Het aantal keer dat u dient langs te komen voor onderzoek, hangt af van de onderzoeksvraag. Onderzoek kan gebeuren naar ADHD, autisme, persoonlijkheid. Wanneer het aangewezen is, kan ook de dichte omgeving (gezin, familie) bij het onderzoek worden betrokken.
Volgende psychodiagnostische onderzoeken kunnen worden uitgevoerd:
Intelligentieonderzoek
De WAIS-IV wordt afgenomen bij personen ouder dan 16
Intelligentieonderzoek kan informatie opleveren over iemands intellectuele capaciteiten en leervermogen. Het kan een indicatie bieden over de studierichting die kan worden gekozen. Ook kan een problematiek van hoogbegaafdheid aldus worden aangetoond.
Persoonlijkheidsonderzoek
Bij persoonlijkheidsdiagnostiek wordt er gestart met een gestructureerd interview (SCID-5-P) waarbij er breed gekeken wordt naar de persoonlijkheid. Nadien wordt deze informatie aangevuld door de MMPI-3 persoonlijkheidstest en enkele projectieve testen. De resultaten en antwoorden worden vervolgens verwerkt door de psycholoog en uitgeschreven in een onderzoeksverslag. Op vraag van de cliënt is het ook mogelijk om na te gaan of er sprake is van een persoonlijkheidsproblematiek. Na een consultatie bij Dr. Festjens kan er vervolgens een diagnosestelling gebeuren op basis van het verslag.
Persoonlijkheidsonderzoek kan aantonen welke persoonlijkheidskenmerken bij een bepaald iemand dermate uitvergroot zijn dat deze moeilijkheden op kunnen leveren bij het dagdagelijkse functioneren. Het kan bijvoorbeeld aantonen hoe iemand met negatieve gebeurtenissen en stress omgaat, of hoe iemand relaties opbouwt en onderhoudt met anderen. Daarnaast kan het ook inzichten bieden voor de therapeut om concreter aan de slag te gaan met thema’s die invloed hebben op iemands functioneren.
Neuropsychologisch onderzoek
Bij neuropsychologisch onderzoek wordt gepeild naar een aantal cognities, met name de aandachtsvaardigheden en de concentratie, de geheugencapaciteiten en de uitvoerende functies.
Neuropsychologisch onderzoek kan aangewezen zijn bij evaluatie van ADHD en ASS, exploratie van geheugendefecten bij (vroegtijdige) dementie.
ADHD en ASS komen soms samen voor, waardoor beide condities kunnen worden onderzocht.